Aleksib prolomil prokletí: NAVI zastavili pohádku Eternal Fire ve finále ESL Pro League

  • 23. 09. 2024 12:00
Zdroj titulní fotografie: PGL

Finále 20. ročníku ESL Pro League se protáhlo dlouho do maltského večera, protože ultimátní překvapení ve formě Eternal Fire odmítlo jít mírně do dobré noci. Nakonec to však byli NAVI, kdo prokázal svou převahu v turnajovém maratonu, ve kterém Aleksib konečně vyhrál své první finále v best-of-five sérii v CS.

Jelikož to byla jejich čtvrtá finálová účast v řadě na velkých turnajích, Major vítězové NAVI byli v tomto utkání jasnými favority. Pravděpodobně by byli očekávanými vítězi proti většině týmů vzhledem k jejich nedávným výkonům, ale to platilo obzvlášť proti desátému týmu světového žebříčku, tureckému týmu Eternal Fire, který byl v poslední době revitalizován, což je velký rozdíl oproti jejich umístění na 21.–28. místě v poslední sezóně Pro League na jaře.

Neuvěřitelný underdog Eternal Fire byl hlavním příběhem 20. sezóny ESL Pro League, když vyřadili Team Vitality a vybojovali si místo ve finále, ale Aleksib, který o podobných příbězích také něco ví, našel způsob, jak uhasit tuto pohádku a zajistit NAVI další titul na S-Tier turnaji.

Velké finále bylo reprízou finále horní skupiny A před téměř dvěma týdny, v němž se na Anubisu odehrála úvodní mapa 22:20, která ukázala, jak těsné mohou tyto dva týmy za správných okolností být. Tentokrát byly rozdíly těsné po celou dobu, přičemž zvraty a obraty posunuly sérii až do páté mapy. Napětí se rozjelo, jakmile se začalo s mapou veta, kde Turci překvapili své soupeře záludným banem mapy Mirage.

Poté, co Eternal Fire vyhráli první mapu NAVI na Nuke s pohodlným výsledkem 13–8, byste mohli mít pocit, že nemožné je blízko. Následovala další extrémně těsná bitva na Anubisu, kde žlutočerní uzavřeli zápas 13–11, a poté to zopakovali na Ancientu, čímž otočili sérii. Turci však rychle odpověděli na Infernu s výsledkem 13–4, a s tímto momentem za zády přišli do závěrečné mapy s pocitem, že nemožné by se přece jen mohlo stát.

Nebyl to však jejich den, když Aleksib konečně prolomil prokletí, které ho dovedlo ke ztrátě všech osmi best-of-five CS finále v jeho bohaté kariéře až do roku 2024, kdy nevyhrál ani jednu mapu. Po polovině s výsledkem 7–5 na straně T, důležité výhře v pistolkovém kole a úspěšných konverzích zahájili druhou polovinu NAVI tím nejlepším možným způsobem. Navzdory působivému protiútoku Eternal Fire nakonec duo b1t a w0nderful dostalo NAVI přes cílovou čáru s výsledkem 13–10, přičemž jL přispěl v klíčovém momentu, aby zajistil match point.

V tomhle finále to nebyli ti samí NAVI. Prohráli jsme dvě best-of-five, teď jsme začali klopýtat proti týmu, proti kterému jsme měli čistý rekord. Ale tady jsme, vítězové,“ řekl Aleksib po vítězství pro HLTV. „Řekl bych, že jsme [nejlepší tým na světě], ale uznávám i Vitality. Letos jsme ukázali konzistenci, čtyři finále v řadě, dvě výhry, tentokrát BO5. Žádný jiný tým letos tohle nedokáže.

Je těžké nesouhlasit s jeho hodnocením, ale Eternal Fire patří kredit: Byl to turnaj v Counter-Striku, na který jejich fanoušci i celý esportový svět jen tak nezapomenou.

Ohodnotit

0

Komentáře

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.