Finále je prěd námi! Jaká byla cesta obou tímu a kdo má větší šance?

  • 07. 11. 2021 13:28

Dámy a pánové je to tady! Největší údalost roku Counter-Strikového světa je před námi a už dnes se dozvíme, který z finálových účastniků zvedne nad hlavu atypickou trofej švédského PGL Majoru.

G2 a Natus Vincere. S1mple a NiKo. Ikonické týmy a ikonická jména. Jedno z nich je ale velkým překvapením. Kdo před majorem tipoval, že se G2 dostanou do pokročilých fází turnaje, je u mě člověk, co má rád riziko a jeho pick´em bych považoval za čirou šílenost. Nechápejte mě špatně, kvalita je na jejich straně obrovská, nicméně výsledky z poslední větší akce, konkrétně ESL Pro League Season 14 i během celé sezóny, úplně neodpovídaly potenciálu, který v sobě evropský mix v čele s bratranci Kovačovými má, natož aby mohli přemýšlet nad finálovou účastí na majoru. Nicméně největší CSGO turnaj opět ukazuje, že jakmile se přijede na místo, všechny rozdíly se mažou a jede se odznova.

G2 odstartovali play-off asi největším překvapením. Poradili si totiž s domácími Ninjas in Pyjamas poměrně snadno dvakrát 16:11. To Heroic se museli o další postup poprat s Virtus.Pro, kteří jim rozhdoně nedali nic zadarmo a o výsledku jejich čtvrtfinálového duelu se rozhodovalo na třech mapách se šťastnějším výsledkem pro Dány.

Source: © Facebook/G2
Ťěžká cesta i kousek od vypadnutí

Oba týmy prvního sobotního semifinálového duelu za sebou mají těžký rok. O G2 a jejich haprujících výsledcích jsem mluvil výše. Heroic se zase museli potýkat se záležitostmi, které do férového světa Counter-Striku nepatří a to se na psychice podepíše ať už patříte mezi sebevíc ostřílené hráče. O to byl hlad po účasti ve finále obou celků větší, což se potvrdilo na všech třech mapách jejich vzájemného duelu. Potom, co si s každý z týmů pro sebe sebral svůj mappick, klání vyvrcholilo na rozhodující mapě Inferno, kde už G2 jasně sahali po finálovém spotu s poměrně bezpečným vedením 13:6. Heroic v sobě ale probudili poslední síly odporu, díky kterému se dostali až k matchpointu. Nicméně za stavu 14:15 se potvrdilo proč je NiKo jedním z nejlepších hráčů na světě a pro svůj tým vybojoval overtime, ve kterém už si G2 snadno došli pro vítězství a překvapivou finálovou účast.

Na druhé straně pavouka se přepokládalo malé finále před finálem mezi NaVi a Gambit. CIS region už nějákou dobu potvrzuje, že obměna generací v celém CSku mluví v jejich prospěch a mladé pušky mají chuť se ukázat.

Natus Vincere se společně s Vitality chtěli ve čtvrtfinále postarat o první play-off highlight a jejich zápas sliboval kvalitní kompetitivní klání, na které jsme od obou zvyklí. Vitality ale patrně došla šťáva a když to spojíme se skvěle hrajícími NaVi, nebylo o postupujícím pochyb. Gambit se sice lehce trápili s brazilci z týmu FURIA, ale nakonec postup vydřeli a mohli se tak těšit na semifinálový duel.

Source: © liquipedia.net/StarLadder

Semifinalisté proti sobě v letošní sezóně sehráli několik zápasů s prakticky vyrovnanou head-to-head bilancí, kde Gambit drželi 19 výher proti 18 výhrám NaVi. Těsnější to už být nemohlo a proto se čekal boj o každou pozici na mapě a každý bod. Opak byl pravdou. Nemastní a neslaní Gambit jakoby byli myšlenkami jinde a proti behemotovi vedoucí světový HLTV ranking to nestačilo ani na vyrovnaný duel. Pokud byl Overpas v režii NaVi, pak na Miragi, kterou si pro sebe rusko-ukrajinský celek vybral, to byla totální demolice a po výsledku 16:8 a 16:3 si bez kapky potu došel tým nejlepšího hráče světa S1mpla pro možnost zahrát si proti G2 o titul z největší.

NaVi jsou favoritem, ALE...

Co nabídne velké finále? Favorit je jasný. Natus Vincere sahají po dalším titulu a S1mple pro sebe chce konečně ukořistit dlouho vysněný major. Stejný plán má ale i NiKo, kterému nejcennější trofej unikla už několikrát. Bylo by ale nespravedlivé mluvit pouze u výkonech největších hvězd. Oba týmy fungují jako celky naprosto perfektně a i když jsou jejich dva nejlepší hráči často právě tím rozdílovým faktorem, který převáží misky vah na stranu jednoho či druhého týmu, bez přispění celé pětice se vítěztství v nedělním klání nedočká ani jeden. Je to finále majoru. Jeden zápas rozhodne o tom, kdo se zapíše do historických tabulek. Tady se všechny rozdíly mažou a na řadu přichází tvrdá práce.

Zdroj titulnej fotografie: © liqupedia.net/StarLadder

Ohodnotit

0

Komentáře

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.