"Honba za perfekcionismem vede k nespokojenosti a vyhoření", sdílí STYKO svou zkušenost

  • 04. 01. 2023 18:05

Psychická stránka a celkově mentální zdraví je poměrně důležitým aspektem profesionálního hraní. Pravdou však je, že se o tomto tématu příliš nemluví, a to hlavně o negativních stránkách, které obnáší. Slovenská legenda působící momentálně pod dresem Apeks, Martin "STYKO" Styk, si toho je vědoma a rozhodl se o daném tématu a svých zkušenostech otevřeně promluvit.

"Během své kariéry jsem se snažil Counter-strike hrát co možná maximálně "bezchybně". Šílené je, že si pamatuji, že jsem na to byl ze začátku své kariéry hrdý. No, po dlouhém přemýšlení a zpětné vazbě jsem svůj pohled změnil. Tady je důvod, proč si myslím, že je to pro mladé hráče nebezpečné," otevírá svůj obsáhlejší příspěvek a diskuzi na svých sociálních sítích.

"Je nemožné zahrát perfektně bezchybnou hru v prostředí FPS titulu s 10 dalšími odlišnými hráči na jednom serveru. V jedné hře jsou vaše rozhodnutí perfektní; další hru však stejná rozhodnutí povedou k jednoznačné porážce." popisuje nelinearitu v FPS žánru jako takovém, která je v profesionálním hraní nezbytně důležitá.

"Nyní je mi zřejmé, že honba za perfekcionismem vede k obrovské nespokojenosti (krátkodobé) a nakonec i k vyhoření (dlouhodobé)," sděluje svou dlouholetou zkušenost a dodává: "Ať je tak či onak, vaše sebevědomí začně těžce klesat a hraní Counter-Striku bez jakéhokoliv sebevědomí, to je téměř nemožné, to už všichni víme."

Na danou tématiku se rozhodl udělat i několikaminutové video, kde problematiku rozebírá dopodrobna a ukazuje i možné nápravy:

Ke konci svého příspěvku uvádí několiv příznaků, které souvisí s již dříve zmiňovaným perfekcionismem:

• Když uděláte chybu, nejste schopni se od ni odprostit a následně nejste schopni svou mysl naladit zpět tím správným způsobem
• Berete všechny chyby jako rovnocenné
• Neuznáváte svůj pokrok
• Příliš se srovnáváte s ostatními
• Pocit, že nic není dost dobré (i po výhře)

Zdroj titulní fotografie: E-GAMES.sk

Ohodnotit

0

Komentáře

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.