IEM Global Challenge 2020: Dominance Astralis!

  • Štěpán Zvolánek
  • 21. 12. 2020 10:33

Poslední turnaj roku 2020 je minulostí a my známe vítěze IEM Global Challenge 2020! Stal se jim dánský celek Astralis, jenž si po včerejším Grand finále došel pro další zlatou medaili. Ve zmiňovaném finále se hráči překvapivě potkali s týmem Liquid. Jak v pozápasovém rozhovoru přiznal Nicolai "device" Reedtz, pro Astralis to bylo velmi nostalgické, neboť se s kluky v modrobílém triku letos utkali pouze jednou a navíc všechny jejich vzpomínky z minulého roku jsou právě proti nim. Myslí si také, že toto vítězství jim pomůže k tomu, aby se v roce 2021 vrátili ještě silnější.

Skupiny

Dánové svoji jízdu odstartovali ve skupině A zápasem proti Complexity, kterým nedali šanci a výsledkem 2:0 je poslali bojovat do Lower bracketu, kde však neuspěli a z turnaje jako první vypadli. Celek pod dohledem Dannyho "zonic" Sørensena se další den postavil německým velikánům z BIG. Světe div se, Astralis selhal! Němci předvedli skvělý výkon, když po těsném vítězství 22:19 na Vertigu dokonali svůj skvělý počin na Dust II v poměru 16:10 a poslali Astralis do Lower bracketu, zatímco sami se už vyhřívali v play-off.

I když se čtyřnásobní Major šampioni propadli dolů, v zápase o všechno je čekal nesmírně kvalitní soupeř Vitality, který v prvním zápase také pocítil sílu BIG. Duel byl pro Astralis nesmírně náročný, když na první mapě Nuke dostali hráči od Francouzů lekci a prohráli rozdílem třídy 2:16. To je však nezastavilo, Dust II pro sebe získali v poměru 22:19 a comeback posléze pohodově dokonali na Infernu výsledkem 16:5. Ze skupiny A tedy do play-off postoupily celky BIG a Astralis.

V „béčkové“ skupině se děly zajímavé věci. Liquid se v prvním zahajovacím zápase utkal s Heroic a zaslouženě vyhrál 2:0. Dánové se tedy hned ocitli ve spodním pavouku skupiny, kde se moc slouho neohřáli, když je zanedlouho z celého eventu vyřadila brazilská FURIA. Oba americké týmy ale nestačily na pověstné hráče z Natus Vincere. Brazilci s nimi v úvodním zápase prohráli 0:2 a Liquid v souboji vítězů dopadl stejně. NaVi předvedli skvělý výkon a byli velkými favority v play-off.

O druhého postupujícího se tedy strhl boj mezi týmem FURIA a Liquid. Mnozí určitě předpokládali vítězství yuuriho a spol., jenže vše bylo jinak. První mapa Overpass byla velmi vyrovnaná, když modrobílý celek vyhrál těsně 16:14 a zápas tedy šel na Inferno, což je silná mapa Brazilců a i proto ho zvolilo. To co se ale dělo na serveru bylo pro oko diváka takřka neuvěřitelné. FURIA absolutně nezvládla teroristickou stranu, prohrála 3:12 a za policisty to bylo ještě horší, když nevyhrála ani jedno kolo. Liquid předvedl parádní hru a nedal svým sokům sebemenší šanci. Ze druhé skupiny si play-off záhraly týmy NaVi a Liquid.

Astralis neměl lehkou cestu přes skupinu A Photo by HLTV.org

Play-off

Los vyšel trochu nešťastně, když jsme v prvním semifinále viděly papírově nejsilnější celky proti sobě - Astralis vs. NaVi. Oba dva týmy si pro sebe získaly své vybrané mapy, rozhodnout tak musel Train. I přes skvělé výkony Kirilla "Boombl4" Mikhailova v „popdogu“ se ruským střelcům nepodařilo zápas dotáhnout do vítězného konce a s rokem 2020 se tedy rozloučili pěkným 3.-4. místem.

Do druhého semifinále nastoupily dva před turnajem velmi podceňované celky, a to BIG s Liquid. Obě organizace předváděly ve skupinách svoji pěknou a koordinovanou hru. V tomhle souboji ale měl navíc severoamerický celek v čele s Jonathanem "EliGE" Jablonowskim. Právě tento 4. nejlepší hráč roku 2019 hrál naprosto skvěle a po výsledku 2:0 dotáhl svůj tým do vytouženého Grand finále.

Vyvrcholení turnaje tedy bylo mezi Astralis a Liquid. Američtí hráči předváděli po celou dobu turnaje skvělou hru, kterou málokdo čekal. Proti Astralis jim však už asi došli síly, neboť se v každé mapě zmohli jen maximálně na 11 kol a prohráli tedy 0:3. Nemusí se však za svoje výsledky určitě stydět a popravdě, druhé místo od nich nikdo nečekal, či? Jediné, co může fanoušky Liquid mrzet je fakt, že tým po více než třech letech opouští Russel "Twistzz" Van Dulken ,který to světu oznámil v pozápasovém rozhovoru.

Astralis se pomalu a jistě začínají vracet do své herní pohody, s kterou tu před pár lety poráželi jeden tým za druhým a tímto titulem to celému světu ukázali. Nechme se tedy překvapit, co nám další rok nejen oni předvedou. My všichni ale toužíme po jediném - návrat LAN akcí!

Team Liquid předvedl sympatický výkon a Twistzz se tak mohl důstojně rozloučit Photo by HLTV.org

Ohodnotit

0

Komentáře

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.