Soud rozhodl: Hráč utratil přes 14 tisíc eur za loot boxy, Valve mu teď musí vrátit peníze

  • 23. 12. 2023 12:00
Zdroj titulní fotografie: Reddit / Julez137

Historie se opakuje. Opět došlo k tomu, že soudní orgán klasifikoval praktiky loot boxů jako hazard a nelegální, rozhodl rakouský soud ve prospěch hráče, který údajně přišel o tisíce eur za otevírání beden se zbraněmi v Counter-Strike, a nařídil společnosti Valve, aby mu peníze vrátila.

Jak informoval server Games Wirtschaft, společnost Valve musí podle rozhodnutí soudu zaplatit postiženému hráči značnou částku ve výši 14 096,58 eur (zhruba 350 000,- Kč). Zatímco rozhodnutí zatím není právně závazné, finančník pro soudní spory Richard Eibl uvedl, že šance vydavatele na vítězství jsou „extrémně nízké“, protože rakouský soud již dříve rozhodl ve prospěch hráčské komunity v samostatných, ale podobných případech.

Po provozovatelích hry FIFA je nyní společnost Valve Corporation druhým poskytovatelem videoher, u kterého bylo prokázáno, že v Rakousku nabízí nelegální hazard,“ uvedl Eibl v rozhovoru pro Games Wirtschaft. „Podle různých studií generuje Valve prostřednictvím loot boxů tržby ve výši přibližně jedné miliardy. Podíl na rakouském trhu není zanedbatelný, protože Rakušané mají k hazardním hrám ve srovnání s jinými zeměmi velmi blízko.

Nedávno navíc rakouský soud rozhodl ve prospěch hráčů FIFA, kteří žalovali společnost Sony v roce 2022 za umožnění „nelegálního hazardu“ prostřednictvím hráčských balíčků pro FIFA Ultimate Team. Společnost Sony se proti němu mohla odvolat, ale podle serveru Games Wirtschaft to neudělala, takže se rozhodnutí ukázalo jako pravomocné.

Ve sporu proti Valve strana hráčů úspěšně argumentovala, že náhodně generovaný obsah beden se zbraněmi představuje podle rakouského zákona nelegální hazard, protože vydavatel mohl z této činnosti profitovat a neměl licenci na provozování her. Společnost Valve se proti tomuto rozhodnutí může ještě odvolat, ale je to nejspíše nepravděpodobné.

Ohodnotit

0

Komentáře

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.