TOP15 2021: SHOCK #5

  • 22. 01. 2022 19:00

5.miesto si odnáša Max "SHOCK" Kvapil

Vystřídal dres Universe, Majestic Lions i eSuby. Poslední dva roky však obléká dres SINNERS esports a ukazuje své jméno ve světě. Řeč je o Maxovi "SHOCK" Kvapilovi. Mladý český střelec, který nedávno přesáhl číslo 10000 u počtu killů v oficiálních zápasech, patří k těm nejlepším u nás a i proto mu zaslouženě patří umístění v žebříčku TOP15 hráčů. Jeho sezóna byla víc než povedená a proto se ocitá mezi elitní pětkou.

Ahoj SHOCKu! Standardní otázka, na kterou se ptáme každého. Jak sis užil rok 2021?

Ahoj, dost. Byl to bez pochyby můj nejúspěsnější rok v kariéře co se týče cska, navíc i v osobním životě mě potkalo dost změn a dobrých věcí takže jsem za to nesmírně rád, věřím ale, že tento rok bude ještě lepší.

Hned ze začátku loňského roku jste se dostali do top 30 v HLTV žebříčku, což byl cíl. Posunuly se tím Vaše cíle ještě v tu chvíli dál? Jak jste vnímali, že jste to dokázali takhle rychle?

Asi nikdo z nás nečekal, že se to stane takhle rychle, samozřejmě jsme byli spokojeni (asi i překvapeni), ale když jsme viděli jak dobře dokážeme hrát proti o dost silnějším týmům tak jsme každý chtěl určitě více.

Když se podívám na tvé statistiky z celého roku, tak ti podle nich více vyhovovalo online prostředí. Čím si to vysvětluješ, že ses na offline eventech neuměl dostat do optimálního rozpoložení?

Jsem onliner (smích). Ne netuším, asi skrz to, že jsme na lance potkávali silnější soupeře jak online? Nevim, na lance si hodněkrát příjdu 100% ready ikdyž je pravda, že někdy mě dokáže rozhodit na lance i špatný stůl nebo židle, to se vám doma nestane, určitě to je něco na čem jde zapracovat.

Měnila se průběhem roku nějak tvá příprava, případně pohled na hru? Začali jste totiž hrát víc proti týmům ze světové scény, které jsou zvyklé na víc strukturovanou a taktickou hru, než ty naše domácí.

Příprava bych uplně neřekl, ale pohled na hru určitě jo, z každého zápasu proti silnějším týmům si něco odnesete a zároveň se i od nich dost naučíte, navíc k nám přišel i oskar, který nám taky dal dost zkušeností a postřehů ze hry.

V průběhu roku jste taky přišli o trenéra - KETUBORa. Bylo to zrovna v čase, kdy jste měli rozběhlý zápasový program. Co vás stihl Robůtek všechno naučit a jak jsi nesl jeho odchod, obzvlášť v době, kdy jste hráli pravidelně turnaje?

Robot se rozhodl, že s náma nechce pokračovat a chce si dát pauzu od cska, navíc žije v Australii takže to bylo pro něj nejspíš dost náročný, ale všichni jsme to respektovali. Rozhodně nám ten odchod ale uškodil, protože už jsme neměli například tak dobrou přípravu na enemy, navíc když se toho hrálo fakt dost v tu dobu, navíc robot byl dobrý trenér, který si dokázal i dost zařvat, to určitě taky chybělo a hraje svoji roli.

Jako trenéra jste angažovali Tomkeejse. Ty jsi s ním už ve své kariéře sváděl boje o vítězství, teď taháte za jeden provaz. Jak jsi tehdy vnímal jeho příchod?

Tomkejse tak nějak znal každý z nás, nejvíc teda asi Bašťa a Neo, já jsem moc nevěděl co si o tom myslet, protože ikdyž jsme hráli proti sobě několikrát, tak jsme se nějak víc osobně neznali. Ale jsem rád za jeho příchod, tomkeejs dělá svojí práci dost dobře ať už skrz přípravu na enemy, nebo nové nápady, etc. Myslím, že je každý z nás s ním spokojený.

Zajímá mě psychologicky aspekt z pohledu profesionálního hráče. Každá prohra bolí a ty sám jsi už v jednom rozhovoru zmiňoval, že lituješ prohry proti Movistar Riders, která vás pravděpodobně obrala o Major. Jak jsi se vyrovnal s touhle prohrou a jaké to bylo hrát potom další zápasy?

Každá prohra bolí, obzvlášt proti těm Movistar když šlo o hodně a navíc jsme si to prohráli sami skrz hloupé chyby. Ale i prohrávání k tomu patří, snažím se tolik neovládat špatnými emocemi v tu chvíli, ale chci zjisit proč se prohrálo a hlavně se poučit z chyb, aby se to příště neopakovalo. Určitě nás to všechny dost mrzelo, ale stále jsme měli ještě hry před sebou, takže jsme se snažili na to tolik nemyslet a vyhrát ty zbývající.

Přejdeme ale na něco pozitivního. Jsou to už 2 roky, co jsi součástí Sinners. Na který moment v dresu tohoto týmu vzpomínáš nejradši? Vyhráli jste svoji první společnou LAN ve Švýcarsku, máte dominanci na CZ/SK, nechyběly ani další turnaje a LANky...

Určitě jsem si užil každý turnaj za Sinners, hlavně lanky, proto kdybych měl vypíchnout nějaké nejlepší, tak určitě to Švýcarsko ještě s Canniem, a IEM Fall i přes špatný konec.

Na které stránky své hry se chceš v nové sezóně nejvíc zaměřit?

Nemám vyloženě nějakou stránku, na kterou se chci zaměřit ze všeho nejvíc, určitě je co zlepšovat na všem, ať už individuální skill, používání utilit, reagování na hru a vše ostatní.

S Oskarem jsi byl v týmu cca rok. Co jsi se od něj naučil? Přeci jen, měl z vás nejvíc zkušeností.

Určitě ano, hrál na t1 scéně a bylo to poznat, určitě jsem se od něj naučil dost věcí hlavně skrz myšlění ve hře a reagování na určité situace.

Víme, že si vás ostatní týmy všímaly, přišla ti třeba nějaká zajímavá nabídka angažmá?

Žádná zajímavá nabídka, která by stála za to opustit sinners nepřišla.

Je něco, co bys chtěl vzkázat na závěr?

Určitě bych chtěl všem fanouškům poděkovat za to, jakou podporu po celý rok ukazovali, ať už naší celé organizaci nebo mně, udělá to vždycky radost vidět nějaké pěkné slova na soc. sítích. Vždy jsme to vnímali a i to mělo vliv, že jsme se posouvali kupředu. Určitě taky SINNERS jako organizaci, že v nás věří i další rok a pomáhá nám se vším, v čem je potřeba.

SHOCK a jeho sociálne siete:

Prečo je SHOCK 5.najlepším hráčom za rok 2021?

Najúspešnejš rok kariéry a silná individuálna stránka boli hlavnými predpokladomi pre SHOCKové umiestnenie v TOP5. Úspechy tímu Sinners sme zmieňovali už niekoľkokrát. Postup do najlepšej ligy sveta, či konštantne zotrvanie medzi TOP30 tímami sveta sú dostačné priaznivé faktory na to, aby mohol byť zaradený medzi najelitnejších hráčov z česko-slovenska. Vďaka výsledkom a výkonom z posledných 12 mesiacov zďaleka prekonal väčšinu tuzemských hráčov.

SHOCK svoju dôležitosť pre tím hriešnikov zvýraznil úspešnosťou v situáciach 1vX, keď v tejto štatistike zaostal iba za oskarom. Ako už naznačil aj v rozhovore, jeho slabinou boli v roku 2021 LAN akcie. Na nich sa nedokázal dostať do optimálneho rozloženia a to mu aj z časti pokazilo niektoré čísla, no v konečnom hodnotení mu veľmi neublížili.

Mali sme úvahy o tom, že by sme ho posunuli o priečku vyššie, tak asi ako pri každom hráčovi. No nenašli sme dostatok relevantných argumentov na to, aby sme tak učinili. Je to z toho dôvodu, že hráči pred ním dosiahli tie isté úspechy ako on, respektíve ich mali na veľmi podobnej úrovni alebo dokonca vyššej. Každopádne čo sa mu nedá vytknúť a za čo ho musíme mimoriadne vyzdvihnúť je fakt, že vo svojej prvej sezóne, kde viacmenej brázdil iba turnaje v Európe si udržal väčšinu svojich čísiel v zelených hodnotách.

Analýzu hodnotenia vypracoval Sebastián Soroka

Source: Facebook/V4 Future Sports Festival

Ohodnotit

0

Komentáře

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.